De wachtkamer

wachtkamer

Ditjes en datjes over je lichaam

Wist je dat jouw hersenen voor 80 procent uit water bestaan. Als je helemaal uitgegroeid bent en volwassen bent dan is het gewicht van je hersenen zo rond de 1300 gram. Het gewicht en de grootte van je hersenen zeggen niets over hoe slim jij bent.
hersens

Als je hooikoorts hebt, kun je vaak merken als het weer lente wordt. Als je hooikoorts hebt dan ben je allergisch voor bepaalde stoffen die tijdens dat jaargetijde in de lucht zweven. Hierdoor kun je hevig gaan niezen! Als je niest, dan komt de lucht met een snelheid van wel 165 kilometer per uur uit je neus!

niezen
Als je denkt dat je voor je twintigste bent uitgegroeid, dan heb je het mis! Wist je dat je skelet blijft groeien tot je 35 jaar bent? Tot je 35ste levensjaar maakt je lichaam namelijk meer botweefsel aan dan dat er afgebroken wordt. Hoewel je botten niet meer langer worden na de puberteit, worden ze wel dikker.
Hoe komt het toch dat baby’s zo lenig zijn en heel makkelijk met hun voeten in hun mond kunnen? Heb je je dat wel eens afgevraagd? Dat komt omdat je als baby geboren wordt zonder knieschijven. Die groeien pas later!
baby
Dit wist je vast nog niet, maar een volwassen mens heeft minder botten dan een baby! Een baby wordt geboren met 350 botten. Als je ouder wordt dan groeien sommige botten aan elkaar tot één bot. Als je volwassen bent, heb je 206 botten in je lichaam.